Kamera extrák

Az elmúlt évek számos újdonságot hoztak a megfigyelőrendszerek világába. Legyen szó IP vagy analóg kamerákról, a gyártók évről évre több technikai újítást tesznek elérhetővé. Ezek megértéséhez összeszedtük a legfontosabb elérhető árú kamera extrák listáját.

EXIR led kamera

EXternal Infra Red, azaz külső infra led megvilágítás, ami az éjszakai látás javítását szolgálja.

Előnyei:

  • Ha az IR ledek és a kamera lencse egyazon üveg mögött helyezkednek el, előfordulhat hogy tükröződés lép fel. Külső IR ledekkel ez elkerülhető.
  • A hagyományos IR ledek a kamera lencse körül helyezkednek el, így gyakran az éjszakai képen a kép közepén kör alakban erősebb a megvilágítás. Az EXIR kamerák igyekeznek a kép teljes négyszögét egyenletesen megvilágítani.
  • A meleget sugárzó IR ledek vonzzák a rovarokat. Külső IR ledek esetén a rovarok kisebb valószínűséggel takarják ki a kamera lencséjét.

PIR kamera

A riasztórendszerekben is használt Passive Infra Red mozgásérzékelő segítségével kiszűrhetőek a hamis riasztás események. Amennyiben érdekli, hogy mit tud egy mozgásérzékelős kamera, olvassa el cikkünket.

WDR kamera

Wide Dynamic Range, azaz széles dinamika tartomány. A kamera extra funkció lényege egyensúlyba hozza a képek nagyon világos és sötét részeit. Ha például egy sötét folyosóra erősen besüt a nap, de a folyosó többi része árnyékos, a hagyományos kamera felvételén se a túl világos se a túl sötét részeket nem lehet látni. A WDR kiegyenlíti a nagy különbségeket, így a teljes kép látható lesz.

1 perces angol videó a WDR-ről

Hang kamera extrák, hangszóró és mikrofon

Egyes kamerák képesek hangfelvételt is rögzíteni a videóhoz. Tudjon meg többet a biztonsági kamera mikrofon használatáról az alábbi cikkünkből.

Egyes IP kamerákban beépített hangszóró található, amellyel távolról, például egy mobil eszköz segítségével tudunk beszélni a kamera közelében állókhoz.

Kamera extrák kiválasztása

A kamerák elsősorban vizuális eszközök, ezért telepítésükkor elsősorban a képrögzítési képességeiket kell figyelembe venni. Természetesen az extrák mindig felárral járnak. Azonban ha szeretnénk a maximumot kihozni a telepített rendszerből, érdemes WDR-os kamerákat választani. Ha az éjszakai felvételek minősége fontos számunkra, az EXIR ledes kamera lesz jó döntés.