Biztonsági kamera

Egy biztonsági kamera rendszer telepítése rengeteg kérdést vet fel. Rengeteg technológia, típus és vastag idegen nyelvű irodalom áll rendelkezésre. A megfelelő megoldások kiválasztása az igazi feladat. Kérje ingyenesen tanácsunkat és levesszük a gondot a válláról.

Szeretnék tanácsadást kérni

Biztonsági kamera ár

A kamerák árai igen nagy intervallumban mozoghatnak. Alapvetően az árat a következő tényezők határozzák meg:

  • vezeték nélküli megfigyelő kamera vagy vezetékes
  • IP kamera vagy analóg kamera
  • Kép minősége, nagy felbontású HD kamera 1 Megapixel, 2 Megapixel, 3 Megapixel, 4 Megapixel
  • Kamera látószöge
  • PTZ kompatibilitás, azaz irányítható, forgatható kamera
  • kamerák száma

Tekintse meg a biztonsági kamera telepítés árakat további információért.

Megfigyelő kamera főbb tulajdonságai

Mozgás érzékelés

Mozgás érzékelős kamerák képesek üzenetek, riasztások továbbítására akár email címre is, hogy gyanús aktivitás esetén megfigyelhesse a kamera képét.

Kamera látószög

A kamera látószöge arra utal, hogy milyen széles területet lát be egy kamera az adott pozícióból. Hatással van az elhelyezendő kamerák számára, helyére és a kép élességére.

Hangfelvétel

Egyes kamerák rendelkeznek beépített mikrofonnal, más kamera rendszerekhez külön mikrofon vásárolható, amellyel hangfelvétel is rögzíthető. Mindez működhet a másik irányba is. A telepített kamera rendszerhez kötött hangszórókkal hangot továbbíthatunk.

Felbontás

A felbontás a kép tisztaságáért felel. Nagy felbontású képek esetén könnyebben kivehetőek, azonosíthatóak az arcok és a rendszámok. A felbontás befolyásolja a rögzíthető videó hosszát.

Wifi kamera

Wi-Fi-s kamera képes vezeték nélküli kommunikációra, ami könnyű szerelhetőséget biztosít és nincs kitéve a vezeték elvágás veszélyének. Vezeték nélküli IP kamera esetében a hatótáv jelenthet problémás korlátokat.

Éjjellátó kamera

Kamera éjjellátó képessége fontos tényező ugyanis a gyanús események jelentős része éjszaka történik. Az éjjellátó képesség a beépített infra ledek számától és minőségétől függ ezért a legfontosabb azt figyelembe venni, hogy milyen távolságban kell a kamerának éjszaka ellátnia. Az alábbi cikkben még többet megtudhat az éjjellátó kamera mőködéséről.

Mozgathatóság, PTZ

Mozgatható, forgatható kamera képes nagyobb területet lefedni mint egy fix kamera. Egyes kamerákkal zoomolni azaz ráközelíteni is lehetséges egy pontra.

Ár

Természetesen az ár kulcs kérdés kamera rendszer telepítésekor. Nagyban függ a kamera tulajdonságaitól, ezért érdemes az igényeinknek leginkább megfelelő kamera szett beszerelése.

Ha szeretne többet megtudni kérem olvassa el ezt az angol nyelvű összehasonlító cikket.

Bullet biztonsági kamera
Bullet biztonsági kamera
Dóm biztonsági kamera
Dóm biztonsági kamera

 

Vezeték nélküli biztonsági kamera

Vezeték nélküli Wi-Fi kamera előnye egyben a hátránya is. Első hallásra jól hangzik, hogy a kamerát nem kell vezetékkel a központi egységhez kötni. Ez nagyban megkönnyíti s szerelést és sokkal esztétikusabb is lehet. Viszont minden kamerának szüksége van tápellátásra. Ez legtöbb esetben vezetékes bekötést jelent egy konnektorig hacsak nem vezeték nélküli akkumulátoros kamera mellett döntünk, ami speciális esetekben jelenthet csak optimális megoldást. Ráadásul a vezeték nélküli kamerák hatótávolsága igen kicsi lehet egyetlen szobában is. Egy kültéri kamera rendszernél ahol falak is a kommunikáció útjába állnak a hatótáv nagyon hamar 5 méter alá csökken.

Biztonsági kamera otthonra

Manapság már nem különleges, hogy családunkat és más értékeinket megfigyelő kamerával védjük.

éjszakai biztonsági kamera rendszer
Megfigyelő kamera otthonra

Bejárati ajtó, garázs vagy udvar megfigyelésére alkalmas éjjellátó eszközök tökéletes biztonságot nyújtanak önnek és családjának. Ha többet szeretne megtudni olvasson az otthoni biztonsági kamera megoldásokról blogunkban.

Beltéri és kültéri kamera szett

Nagyon sok esetben kameráink alkalmazhatóak kültéren és beltéren is. De vannak speciális beltéri kamerák is. Ezek sokszor 1-2 kamerás IP kamera rendszerek melyek az otthoni hálózatra csatlakozva egyszerűen elérhetőek. Egy otthoni SD kártyás biztonsági kamera például már rögzítésre és képes. Nagyon széles körben felhasználhatóak, például idősek, háziállatok megfigyelésére, illetve biztonsági megfigyelő rendszerként vagyonvédelmi céllal. Legfőképpen az különböztet meg egy beltéri kamerát a kültéritől, hogy nincs ellátva az időjárás viszontagságainak ellenálló burkolattal.

IP biztonsági kamera

IP kamera lehet vezeték nélküli és vezetékes egyaránt. Az IP kamerák a hálózaton továbbítják a felvételeket akárcsak a számítógépek és az okostelefonok, ezért rengetek extra képességgel bírhatnak mint például a kamerába helyezett SD kártyás rögzítés, központi DVR egység nélküli elérés, távoli adattárolás stb… Ahogy a telefonok és a számítógépek, az IP kamerák is használhatnak Wi-Fi hálózatot. IP kamerákhoz tartozó központi egységet nem DVR-nak, hanem NVR-nak hívják, azaz hálózati videó felvevőnek.

Vezeték nélküli IP kamera
Vezeték nélküli IP kamera

Biztonsági kamera beépített rögzítővel

Sok kamera rendelkezik beépített rögzítő funkcióval. Legtöbb esetben ez egy SD kártya kamerába helyezésével történik. Egy kamera szett esetében jellemzőbb egy központi egység azaz DVR, NVR használata amiben a rögzítés egy merevlemezre történik. Léteznek felhő vagy cloud alapú szolgáltatások is, ahol a rögzített adatok egy távoli szerveren kerülnek rögzítésre. Az ehhez hasonló szolgáltatások díja függ a tárolni kívánt adat mennyiségétől és a felvétel visszajátszásának minőségétől.

Kamera szett monitorral

Legtöbb esetben érdemes a kamera szett mellé helyben egy monitort is alkalmazni, amelyen nyomon lehet követni a helyszínen az eseményeket. Pénztárnál, raktárnál, recepción, bárhol ahol valaki mindig dolgozik. Nagyon nagy előnye a monitornak, hogy elrettentő erőként szolgál, illetve ha munka közben, akár csak fél szemmel az ember bármi gyanúsat észlel, nem kell mást tenni, csak feljegyezni az észlelés időpontját és később vissza lehet nézni a történteket minden kamerán. Meglepően sok esetben derülnek fel így dolgok.

Biztonsági kamera android, iPhone telefonokhoz

Kamera rendszerek megfigyeléséhez elengedhetetlen eszköz az okostelefon. Több ingyenes megoldás is létezik, amellyel távolról megfigyelhetőek a kamerák, sőt még a rögzített anyagokat is vissza lehet nézni. Ezekhez az alkalmazásokhoz android vagy iPhone app is tartozik, hogy a megfigyelés még egyszerűbb és kényelmesebb lehessen. Az ingyenes szolgáltatások ár/érték arányban nagyon nagyon jók, de előfordulhatnak fennakadások a szolgáltatás rendelkezésreállásában. Ezzel szemben a fizetős változatok nagyobb hangsúlyt fektetnek a megbízhatóságra, de ennek meg is kérik borsosan az árát.

Biztonsági kamera iphone app
Biztonsági kamera iPhone app

Mozgásérzékelős kamera

A mozgásérzékelés alapfunkciónak számít a mai kamera szettek esetében. Egy egyszerű beállítással el lehet érni, hogy a kamera rendszer üzenetet küldjön a megadott címre, ha mozgást érzékel. Az is megoldható hogy a felvétel rögzítése mozgás érzékeléséhez legyen igazítva. Ebben az esetben nem kerülnek rögzítésre az érdektelen pillanatok és a felvételeket hosszabb ideig megőrizhetjük.

AHD biztonsági kamera rendszer

Az AHD technológia a hagyományos analóg kamera rendszerek utódja. Megőrizte az analóg technológia egyszerűségét, ellenben képes professzionális képminőség biztosításár is. Akár 4 Megapixeles felvételek rögzítésére is lehetőséget nyújt. Előnye az egyszerűségében és éppen ezért az olcsóságában rejlik.

Rejtett kamerarendszer és rejtett kamera

Egyes esetekben érdemes rejtett kamerákkal megfigyelni bizonyos területeket. A jól felismerhető kamerák ereje az elrettentésben is rejlik, míg a rejtett kamerák az utólagos tényfeltárásban lehetnek inkább segítségre.