PoE kamera előnyei röviden, érthetően

Mi az a PoE kamera és mire jó? Mi a különbség a PoE switch és sima switch között? Következzen néhány hiánypótló sor az IP kamera rendszerről és hálózatról röviden és közérthetően. Az alábbi cikkben számos helyen olyan egyszerűsítésekkel, köznyelvi szóhasználattal élünk, amelyek elfedik a pontos kifejezéseket, technikai részleteket, de könnyítik a megértést.

Mit jelent a PoE kamera?

PoE, azaz Power over Ethernet azt jelenti, hogy a kamera tápellátása ethernet kábelen keresztül történik. Így elég összesen 1 kábel a kamera jelének átvitelére és áramellátására egyaránt. Persze az ördög a részletekben bújik meg.

Ethernet kábel

Az ethernet kábel kifejezés azért ilyen megtévesztő, mert sok egyéb néven emlegetik, mint például: hálózati kábel, LAN kábel, internet kábel, UTP kábel, FTP kábel. Lényegében 4 darab csavart érpárról van szó, azaz 8 vékony vezetékről egy kábelben. A kábelekről később egy külön cikkben foglalkozunk majd. Legyen elég most annyi, hogy legtöbbször CAT5 tömör réz UTP kábellel kell dolgoznunk.

Ethernet kábel
Ethernet kábel RJ45-ös csatlakozóval a végén.

IP kamera rendszer PoE kamerákkal

A PoE kamerák és IP kamerák neve összeforrt, ugyanis PoE kamerákat csak IP kamera rendszerekben használnak. Azt azonban ne felejtsük, hogy habár minden PoE kamera IP kamera is egyben, de nem minden IP kamera PoE-s.

IP kamera rendszereknél hálózatban kell gondolkozni, ahol minden eszköz önálló hálózati eszközként funkcionál. Tehát az otthoni vagy helyi hálózatunkra kötve akár az internetről is elérhető lehet.

IP kamer hálózat

Ezen a hálózaton a switch-ek és router-ek úgy működnek, mint az útkereszteződések. Lehetővé teszik, hogy a hálózati kábellel vagy WiFi-n összekötött hálózati eszközök kommunikáljanak egymással.

Hogy segít végül a PoE?

Nagyon egyszerűen. Az egész hálózatunk táplálható egyetlen vezetéken 1 db PoE tápforrás hálózati eszközzel, legyen az egy PoE switch vagy beépitett PoE switch-csel rendelkező NVR, vagyis központi egység. Lássuk be, ez nagy előny, ha több 10 vagy akár 100 méterre lévő kamerákról van szó.

Ez azonban nem minden. A kialakult PoE szabványok sokkal többet adnak ennél.

PoE 802.3at szabvány

Jelenleg a legelterjedtebb szabvány, a 802.3af utódja, úgynevezett aktiv PoE tipus. Lényegében azt biztosítja, hogy a hálózati eszközök kompatibilisek legyenek, elég áramot kapjanak és elég hosszúak lehessenek az őket összekötő vezetékek.

Lényegében ezt úgy oldja meg, hogy magasabb, 48V-os feszültségen viszi az áramot, így kevesebb az áram veszteség ugyanazon a távolságon, mintha 12V feszültséget használna. Ezzel a trükkel a 2 eszköz akár 100 méterre is lehet egymástól.

Ha az eszközeid támogatják ezt a szabványt, nagy baj nem érhet.

Aktív PoE és passzív PoE

Az aktív PoE eszközök felismerik, hogy a túloldalon szintén PoE eszköz található-e. Ha nem, akkor 48V helyett szokásos 12V-on adnak áramot.

PoE switch

Hikvision PoE switch
Hikvision PoE switch

Ahogy már írtuk, a switch-ek útkereszteződések a hálózaton a hálózati eszközök számára. A PoE switch annyival tud többet, hogy a PoE portjain táp áramot is ad. A PoE switch legfontosabb jellemzője, hogy hány Watt teljesítményű. Egy 50W-os switch például ki tud szolgálni 4 db 12W-os kamerát, mert 4 x 12W = 48W, de 13W-os kamerából már csak 3 db-ot.

PoE és nem PoE eszközök összekötése

Hálózati vezetékre lehet áramot adni és le is lehet azt választani egyéb módszerekkel. Használatuk nem javasolt, csakis indokolt esetben szakértő bevonásával.

Passziv PoE injector és splitter
Passzív PoE injector és splitter

PoE tápfeladó, azaz PoE injector

Tápegységtől függő feszültséget és áramot ad a vezetékre. Bemeneten az adat hálózati kábele van, míg a kimeneten az adat és az áram együtt.

Létezik aktív és passzív verzióban. Az aktív változat úgy működik, mint egy PoE switch, aminek csak 1 kimeneti portja van.

Aktiv PoE injector
Aktív PoE injector

PoE tápleválasztó, azaz PoE splitter

Létezik passzív és aktív splitter. Az aktiv splitter képes a 48V-ot 12V-tá transzformálni egy nem PoE-s eszköz számára. A hálózati kábelen érkező jelet és áramot 2 külön vezetékre bontja.

Aktiv PoE splitter
Aktív PoE splitter

Amennyiben érdeklődik böngésszen webshopunkban a PoE IP kamera szettek között. Profi PoE kamera telepítéssel kapcsolatban keressen minket vagy kérjen ajánlatot.

Szeretnék tanácsadást kérni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *