Hangrögzítés és biztonsági kamera mikrofon

CCTV rendszereknél mindenki első gondolata a képrögzítés, de mi a helyzet a hanggal? Hogyan és miért érdemes hangot rögzíteni kamera mikrofon segítségével? Sok esetben fel sem merül a kérdés, pedig érdemes átgondolni és tájékozódni miről is van szó.

Mikrofonok típusai

Beépítés szempontjából kétféle mikrofonról érdemes beszélni. Létezik kamerába integrált és külön beszerelhető mikrofon. A kamerába épített mikrofonok nagy előnye, hogy egyszerű a telepítésük és kezelésük. Minden eszköz és vezeték egyben található, ami sok fejfájást megspórolhat.

Külön szerelhető mikrofon

A kép- és hangrögzítés alapjaiban tér el egymástól, így a rögzítés helye nagy eséllyel nem esik egybe. A mikrofonok “teljesítményét” négyzetméterben adják meg. Ez egy közelítő érték, ami arra ad választ, hogy a mikrofon mekkora szobában vagy hány négyzetméteres körön belül rögzít elfogadható hangminőséggel.

CCTV kamera mikrofon
Elterjedt félgömb alakú mikrofon
Hikvision mikrofon
Hikvision mikrofon

Kamera mikrofon teszt

Az alábbi videóban a ház falára rögzített 100nm-es mikrofonnal készült felvételt mutatjuk be.

Kamera mikrofon telepítése

Ahogy a kamerákat a mikrofonokat is a központi egységbe kell bekötni. A használható mikrofonok száma az eszköz tipúsától függően változik. A hangsáv az egyik képsávon fog megjelenni, így különálló mikrofon esetében érdemes úgy párosítani, hogy a kép és a hang egyazon területről származzon.

Mikrofon csatlakoztatása
Mikrofon csatlakoztatása RCA és DC csatlakozóval

A mikrofonok érzékenységét gyakran állítani is lehet. Érdemes ezt a telepítés utáni első próbáknál megtenni.

Hova tegyem a mikrofont?

Kamerákhoz hasonlóan léteznek kültéri és beltéri mikrofonok. Lehetőleg a mikrofon a megfigyelni kívánt terület közepén legyen. Emelett igen fontos hogy időjárástól védett helyre kerüljön, hiszen a folyamatos szélzaj, az eső kopogása vagy egy jégréteg nem fog jót tenni a hangminőségnek. A jobb mikrofonok rendelkeznek ugyan zajszűrő funkciókkal de ezek teljesítőképessége is véges.

Rejtett mikrofon

A rejtett mikrofonoknak, akárcsak a rejtett kameráknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai, ahogy ezt már a rejtett kamerákkal foglalkozó cikkünkben tárgyaltuk. A technológia sok mindent elérhetővé tesz számunkra, aminek a jog és az etika egyaránt határt kell hogy szabjon.

Rejtett mikrofon

Rejtett mikrofon működése azonos a szimpla társaikéhoz annyi különbséggel, hogy a mikrofon feje apró, így egy mélyedésben jól el lehet dugni.

Amennyiben kérdése van, vagy biztonsági kamera rendszer telepítésre szeretne ajánlatot kérni keressen minket bizalommal.

Szeretnék tanácsadást kérni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *