Hangrögzítés és biztonsági kamera mikrofon

CCTV rendszereknél mindenki első gondolata a képrögzítés, de mi a helyzet a hanggal? Hogyan és miért érdemes hangot rögzíteni kamera mikrofon segítségével? Sok esetben fel sem merül a kérdés, pedig érdemes átgondolni és tájékozódni miről is van szó.

Mikrofonok típusai

Beépítés szempontjából kétféle mikrofonról érdemes beszélni. Létezik kamerába integrált és külön beszerelhető mikrofon. A kamerába épített mikrofonok nagy előnye, hogy egyszerű a telepítésük és kezelésük. Minden eszköz és vezeték egyben található, ami sok fejfájást megspórolhat.

Külön szerelhető mikrofon

A kép- és hangrögzítés alapjaiban tér el egymástól, így a rögzítés helye nagy eséllyel nem esik egybe. A mikrofonok “teljesítményét” négyzetméterben adják meg. Ez egy közelítő érték, ami arra ad választ, hogy a mikrofon mekkora szobában vagy hány négyzetméteres körön belül rögzít elfogadható hangminőséggel.

CCTV kamera mikrofon
Elterjedt félgömb alakú mikrofon
Hikvision mikrofon
Hikvision mikrofon

Kamera mikrofon teszt

Az alábbi videóban a ház falára rögzített 100nm-es mikrofonnal készült felvételt mutatjuk be.

Kamera mikrofon telepítése

Ahogy a kamerákat a mikrofonokat is a központi egységbe kell bekötni. A használható mikrofonok száma az eszköz tipúsától függően változik. A hangsáv az egyik képsávon fog megjelenni, így különálló mikrofon esetében érdemes úgy párosítani, hogy a kép és a hang egyazon területről származzon.

Mikrofon csatlakoztatása
Mikrofon csatlakoztatása RCA és DC csatlakozóval

A mikrofonok érzékenységét gyakran állítani is lehet. Érdemes ezt a telepítés utáni első próbáknál megtenni.

Hova tegyem a mikrofont?

Kamerákhoz hasonlóan léteznek kültéri és beltéri mikrofonok. Lehetőleg a mikrofon a megfigyelni kívánt terület közepén legyen. Emelett igen fontos hogy időjárástól védett helyre kerüljön, hiszen a folyamatos szélzaj, az eső kopogása vagy egy jégréteg nem fog jót tenni a hangminőségnek. A jobb mikrofonok rendelkeznek ugyan zajszűrő funkciókkal de ezek teljesítőképessége is véges.

Rejtett mikrofon

A rejtett mikrofonoknak, akárcsak a rejtett kameráknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai, ahogy ezt már a rejtett kamerákkal foglalkozó cikkünkben tárgyaltuk. A technológia sok mindent elérhetővé tesz számunkra, aminek a jog és az etika egyaránt határt kell hogy szabjon.

Rejtett mikrofon

Rejtett mikrofon működése azonos a szimpla társaikéhoz annyi különbséggel, hogy a mikrofon feje apró, így egy mélyedésben jól el lehet dugni.

Amennyiben kérdése van, vagy biztonsági kamera rendszer telepítésre szeretne ajánlatot kérni keressen minket bizalommal.

Szeretnék tanácsadást kérni

3 Replies to “Hangrögzítés és biztonsági kamera mikrofon”

 1. Üdv! Engem az érdekelne hogy egy RJ45-ös kábelen hol van szabad vezeték hely? mert tönkrement a mikrofon az ip kamerámon (ami nem poe) és egy tápleválasztóval mikrofonjelet akarok leszedni és ugyan úgy leadni az nvr-hez.
  Ehhez kell ugye egy táp is ami végül már adott egy 2A-es táppal külön szálon, + 2 szál a mikrofonnak RJ45-ön.
  Viszont ha poéval lenne megoldva, akkor arról már nem tudnék jelet le ill feladni mert foglalt.
  Ez elképzelés, de nem tudom máshogy hogy lehetne ezt megoldani..

  1. Kedves Dezső. Ha Ip eszköze van akkor ne bontsa meg a kábelt. Hagyományos Gigabites Ethernet (1000Base-T) szabvány mind a 4 érpárt használja.

   Legegyszerűbben kamera cserével tudja megoldni a dolgot. Rengeteg IP kamerába építenek mikrofont, amit valószínűleg az NVR tud kezelni.

 2. A kamera kép és hang rögzítésénél, mondjuk egy biztonsági kamera felveszi a hangot, ebben az esetben milyen jogszabályi háttért kell betartani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *