A rejtett kamera veszélyei

Valószínűleg sokan gondoltak már arra, milyen jó lenne titokban meglesni családtagjaikat, ismerőseiket vagy alkalmazottjaikat. Kézenfekvő ötletnek tűnik egy rejtett kamera bevetése, hiszen ez a filmekben is működik. Sajnos azonban a rejtett kamera használata sok esetben nemcsak etikai, de jogi kérdéseket is felvet.

Rejtett kamerák

Ma már rengeteg féle rejtett kamerát lehet kapni a gombkamerától kezdve a tollkameráig. A nagy kínai online boltokban a lehetőségek száma határtalan, ámde ezek az eszközök leginkább csak a szórakozásunkat szolgálják.

A nagy kamera gyártók, mint például a Hikvision is készítenek rendszereikhez csatlakoztatható rejtett kamerákat, sőt IP kamerákat is. Ezek használata azonban biztonságtechnikai és jogi szempontból erősen kérdéses. Azt is fontos tudni, hogy a rejtett kamerák nem rendelkeznek a biztonsági kamerák elrettentő erejével.

Rejtett kamera használatának jogi kérdései

Sokszor esett már szó a felvétel rögzítés szabályairól és jogi hátteréről. Bármilyen adat rögzítésénél gondolnunk kell a jogi következményekre, hiszen adatkezelőkké válunk. Ahhoz hogy egy felvételt felhasználhassunk, mindig jogos úton kell azt rögzíteni. Mi több, ha jogtalanul rögzített felvétellel szeretnénk bizonyítani az igazunkat, nem elég, hogy figyelmen kívül hagyhatják azt a hatóságok, de akár büntetést is vonhat maga után. Még rosszabb esetben a sértett még jogorvoslatot is követelhet.

Rejtett kamera munkahelyen

Munkahelyen, közös használatú területeken, például társasházakban a biztonsági kamerák használatának szigorú szabályai vannak. Ebből az egyik legfontosabb, hogy mindig tájékoztatni kell a kamerák használatának tényéről, sőt a kamerák pontos helyéről és látószögéről is. Amennyiben ezt elmulasztjuk, jogtalan adatkezelőkké válunk. Gyakorlatilag a felvételt nem használhatjuk fel semmire, csak a büntetést kockáztatjuk.

Valódi megoldás

Amennyiben szeretne megfigyelő rendszert telepíteni, mindig a szabályos kamera rendszer telepítése a helyes és profi megoldás. Egy szabályszerű megfigyelő rendszer rendelkezik a megfelelő megelőző, elrettentő erővel és  biztonságérzetet nyújt minden fél számára. Végül, de nem utolsó sorban rögzít akár éjjel akár nappal is, pontosabban és jobb minőségben, olcsóbban mint egy rejtett kamera. Ha kérdése van, kérjen tőlünk ingyenes segítséget vagy ajánlatot.

Szeretnék tanácsadást kérni

Egy 1-2 kamerából álló profi rendszer olcsóbb mint gondolná. Kis boltok, vállalkozások keressék pénztárca barát Biztonsági kamera üzletekbe csomagunkat.

Rejtett kamera otthonra

Saját otthonában természetesen mindenki szabadon szerelhet fel kamerákat. Bizonyos esetekben jól jöhet egy titkos kamera, amiről nem tudnak a szomszédok és nem szúrja ki azonnal egy illetéktelen személy sem, hiszen így a rögzített felvétel is jobb eséllyel biztonságban marad.

Sose feledjük azonban, hogy családtagjainkkal és embertársainkkal mindig etikusan bánjunk, jogaikat minden esetben tiszteletben tartva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *