Mi az a megapixel? HD vagy nem Full HD?

A biztonsági kamerák optikai tulajdonságia között nem egyszerű eligazodni. Megapixel HD Full HD látószög, felbontás mind szakszavak amelyek közötti összefüggés nem triviális. Most segítünk eligazodni.

Amennyiben további személyes segítségre van szüksége keressen minket ingyenes tanácsadásunkért és ajánlatért.

Szeretnék tanácsadást kérni

Hogyan függenek össze a megapixel HD Full HD és látószög fogalmak?

A kérdés megválaszolására egy kicsit vissza kell nyúlni a fizika és optika tanulmányainkhoz.

Képfelbontás

Egy kép felbontása a képet alkotó kis négyzetek pixelek számából jön. A felbontást a vízszintes azaz horizontális és függőleges azaz vertikális képsorok száma adja meg. Például az 1920 x 1080-as felbontás azt jelenti hogy vízszintesen 1920 oszlopból áll a kép függőlegesen 1080 sorból ,ami összesen 1920 x 1080 = 2073600 kis pixelt jelent.

Vannak gyakran használt szabványos felbontás mértetek amelyek nevet is kaptak. Ilyenek például:

NévVizszintesFüggőleges
NTSC640360
PAL720405
SD (480i)720486
HD (720p)1280720
Full HD (1080p)19201080
4K Ultra HD38402160

Itt érdemes kiemelni hogy ma már HD alatti felbontással nem igazán érdemes foglalkozni. Ilyen rendszerek cseréje minden esetben megfontolandó, hiszen hamar visszahozhatják az árukat, lásd első tolvaj fogó cikkünket.

Pixel

A kép legkisebb alkotóeleme. A képek különböző színű pixelekből állnak össze. Egy megjelenítő eszközön például tv-n vagy monitoron egy tényleges kis négyzetet jelent, amelyet nagyon közelről nézve látni is lehet.

 

Látótáv ,látószög, fókusztávolság, szenzor méret összefüggése
Látótáv ,látószög, fókusztávolság, szenzor méret összefüggése

A fenti képeken egy biztonsági kamera optikai modelljei láthatóak.

Az 1. ábrán  a látótérben lévő tárgyakról a kamera lencsén keresztül  a szenzorhoz érkező fénysugarakat láthatjuk.

A 2. ábrán a szenzor méretének csökkentésével jól láthatóan csökkent a látószög.

A 3. ábrán a fókusztávolság csökkentésével kissé növelni lehett a látószöget.

A biztonsági kamera látóterének mérete függ a lencsétől és a szenzor méretétől, azonban a kép élessége a szenzor minőségével és megapixel számával áll arányban.

Látószög

A kamera látószöge fontos tényező a képminőség meghatározásában. A látószög határozza meg, hogy a kamerával mekkora területet lehet belátni egyazon távolságról.

Szenzor méret avagy Megapixel szám

A szenzor mérete jó láthatóan befolyásolja a felvételt. Ahogy a szemben a szenzoron is apró érzékelők vannak, melyek érzékelik a fény erejét és színét. Minél több apró szenzor fér el a szenzoron annál élesebb képet lehet alkotni a segítségükkel. Erről szól a megapixel szám. 1 Megapixel 1.000.000 apró érzékelőt jelent a szenzoron míg 2 Mp 2.000.000-t és így tovább. A szenzor méretét colban adják meg. A szenzorok méreteiről rengeteg információ megtalálható például a wikipedia-án.

Összefoglalás

Jól látható tehát, hogy  nem egyszerű a kérdéskör. A végfelhasználó számára a kép minőségét több tényező is befolyásolni fogja. Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy nem elég a nagy felbontású kép, hiszen ha ahhoz túl nagy látószög vagy túl gyenge szenzor tartozik a kép rossz minőségű marad. A lehető legjobb dolog amit tehetünk, ha megnézzük milyen képet képes a kamera előállítani. Erre sajnos nem mindig van lehetőség, de most elérhetővé tettük egy 720p felbontású 1 Megapixeles kamera és egy 1080p felbontású 2 Megapixeles kamera képét éjszakai és nappali üzemmódban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *