Hogyan működik az éjjellátó kamera?

A legtöbb biztonsági kamera rendelkezik éjjellátó funkcióval, ami lehetővé teszi a felvétel készítését még vaksötétben is. Talán nem is tud róla de biztosan látta már ön is éjjellátó kamera képét valamilyen műsorban vagy az interneten.

éjjellátó kamera képe

Hogyan működik az éjjellátó kamera?

Az éjjellátó kameráknak valójában 2 típúsa van. A biztonsági kamera megoldások között leginkább elterjedt az infravörös éjszakai kamera. Emelett léteznek még a halvány fények felerősítésével működő erősítő csöves eszközök is. Ezek az éjjellátók az éjszakában megtalálható gyenge fényeket erősítik fel, ebből következően csak akkor működnek ha van valamilyen gyenge fényforrás a közelben, például a Hold és a csillagok.

Infravörös éjjellátó kamera

Az éjszakai kamera felvétel készítéséhez a kamera az emberi szem által nem látható infravörös fénnyel világítja meg a területet. Ennek a fénynek a segítségével a kamera képes az emberi szem számára látható képet készíteni. Ennek hátránya hogy a kép csakis az infravörös tartományú fény színeit képes érzékelni, így a szem által érzékelt színek sajnos elvesznek az éjszakai képről. Ezért látunk mindig mindent fekete-fehérben az éjszakai felvételeken.

A megvilágítás legtöbb esetben infravörös ledekkel azaz IR ledekkel történik. A ledek számától és fényerejétől függ a bevilágított terület nagysága és a kép minősége.

Éjjellátó kamera fontos tulajdonságai

Az éjszakai felvétel készítése csak egy a rengeteg kamara funkcióból. Tudjon meg még többet a biztonsági kamera funkciókról.

Éjszakia látótávolság

Ahogy már korábban szó volt róla az éjjellátó kamera egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mekkora területet és milyen távolra tud bevilágítani az infravörös fény. Ez nagyban függ az IR ledek fényerejétől és számától. Ez persze azt is jelenti, hogy a több infravörös led nem feltétlenül jelent jobb éjszakai képet. Ebből adódik az is, hogy a fényforráshoz közelebbi tárgyak jobb megvilágítást kapnak, így jobb éjszakai képet kapunk róluk. 15-20 méteres éjszakai látótávolság már jónak mondható, persze ez mindig függ az adott alkalmazási területtől és igényektől is.

IR cut

IR cut azaz az infravörös szűrés segíti a jobb szín és képminőség elérését nappali fényben. Ezzel a funkcióval rendelkező kamerák rendelkeznek egy beépített fényérzékelővel, melynek segítségével a kamera egy bizonyos fényszint alatt éjszakai üzemmódba vált. Nappali üzemmódban a kamera nem használja, azaz szűri, az infravörös tartományban érzékelt fényt, amely eltorzítaná a nappali fénynél érzékelt képet és színeket, míg éjszakai üzemmódban pont ezekre van csak szükség.

Az alábbi videón jól látható, hogyan vált a kamera éjszakai üzemmódba.

További kérdéseivel bátran forduljon hozzánk ingyenes tanácsadásért vagy ajánlatért.

Szeretnék tanácsadást kérni

További olvasnivalóért a témában keresse fel az angol nyelvű oldalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *